Ház a Wudisuli folyosóján

„… a hagyományok, szokások őrzik a kulturális emlékezést, tapasztalatokat, értékeket a múltból, hiszen minden nemzetnek szüksége van az összetartozás, „egy tőről fakadás” érzésére ahhoz, hogy eligazodjunk a világban. Így érhető el az, hogy az egyén egységben legyen önmagával, az őt körülvevő természettel és társadalommal, s ezáltal az egyetemes emberi értékrenddel.”

Mészáros Károly

Amikor a Wudisuli gondolata megszületett, kerestük a hozzá kapcsolható emlékeket. Budakeszin több naptárt is kiadtak az elmúlt években, melyekben a hagyományokkal összefüggő képek láthatók. Ezek hasznosak a hon- és népismeret órákon, kollégáink is rendelkeznek ilyen gyűjteménnyel. Egyik évben a helyi jellegzetes sváb házakat ábrázolták hónapról-hónapra. Innen jött az ötlet, hogy egyiket Iskolánk folyosójára közel eredeti méretben felfestessük, így a gyerekek nap-mint nap mellette mennek el, mintha az utcán haladnának el a falu házai előtt iskolába menet. Észrevétlenül rögzülhet így egy korábban élt társadalmi csoport által épített családi ház az emlékezetükben.

A másik célunk az volt, hogy honlapunkon a német versenyeken sikeresen szereplő gyerekek fényképeit, a hagyományápolással kapcsolatos események tartalmait e festményre, mintegy „vízjelként” helyeznénk fel a digitális felületre.

Hidas Eszti tavaly érettségizett, korábban németes osztály tanulója volt ő is. Köztudott róla, hogy jól fest, jelenleg is festést és rajzolást tanul, sok technikát elsajátított, megismert. Megkértük, hogy az egyik házat fesse fel az alagsori folyosó falára, amely eddig üres felület volt. Vállalta, és pár nap alatt el is készítette a festményt. Még várjuk őt vissza a háttér befejezéséhez: vizsgái végeztével az „eget is kékre festi”. Köszönjük munkáját!

 

Képek

Előző
Következő
Comments are closed.
WudiSuli | Budakeszi Német Nemzetiségi Általános Iskola
Elérhetőségeink
Titkárság: Gebei Éva
  • 2092 Budakeszi, Knáb János utca 60.
  • +36 20 327 5858
  • titkarsag@wudisuli.hu
Ed Sport news INFO
All the latest school sport and grass roots reports on ED Sport. News, reports, analysis and more.
SEE ALL
Tweets
Please fill all required widget settings!
Contact Info
Praesent quis risus nec mi feugiat vehicula. Sed nec feugiat arcu.
  • Address Line 1
  • (123) 456 789
  • email@example.com