COVID-19 ÚJ ELJÁRÁSREND

(készült a Nemzeti Népegészségügyi Központ tájékoztatása alapján)

Jelenleg a COVD-19 pandémia végéhez közeledünk. Ez nem jelenti azt, hogy a SARS-CoV-2 vírus eltűnik, hanem azt, hogy sok más kórokozóhoz hasonlóan folyamatosan jelen lesz a körünkben, megbetegedéseket fog okozni, de ezeknek a megbetegedéseknek a kezelése hasonló elvek szerint történik, mint a többi kórokozónál.

A fentiekben foglaltak alapján a COVD-19 fertőzésekkel kapcsolatán — hasonlóan más légúti kórokozók okozta fertőzésekhez — az alábbi intézkedések meghozatala szükséges.

Légúti (illetve egyéb) tünetekkel jelentkező beteg tesztelésének lehetősége

Amennyiben a légúti, illetve egyéb tünetekkel orvoshoz forduló beteg esetén az ellátóorvos  megítélése szerint felmerül a COVD-19 betegség gyanúja végezhet tesztet (antigén-gyorstesztet és/vagy PCR vizsgálatot) a SARS-CoV-2 fertőzés kimutatása irányában.

Fertőző beteg jelentés

Az orvosnak (betegellátónak) a fertőző beteg bejelentést 24 órán belül meg kell tenni.

Járványok jelentése

Az észlelő orvosnak — hasonlóan más fertőző betegségek okozta járványokhoz – közösségi COVD-19 járvány (pl. szociális otthonban, köznevelési vagy szakképző intézményben, fekvőbeteg-ellátásnál) észlelése esetén haladéktalanul értesíteni kell a területileg illetékes járványügyi hatóságot (a járási/kerületi hivatalt).

Elkülönítés

A légúti tünetekkel bíró beteg a tünetek megszűnéséig maradjon otthon, csak a legszükségesebb okokból (pl. egészségügyi ellátás) hagyja el otthonát. A beteg számára javasolt a maszkviselés – a hatodik életévét be nem töltött kiskorú kivételével – ha otthonát elhagyja, a tünetek kezdetétől számított 5 napig akkor is, ha időközben tünetei megszűntek.

A meggyógyult COVD-19 beteg esetén a gyógyulása után nem szükséges tesztelés ahhoz, hogy közösségbe mehessen.

A fertőző beteg szoros kontaktjaival kapcsolatos eljárás

A beteggel egy háztartásban élők számára, amikor otthonukat elhagyják, javasolt a maszkviselés – a hatodik életévét be nem töltött kiskorú személy kivételével – 5 napig, különösen a tömegközlekedési eszközökön, munkahelyen, köznevelési intézményben, közösségi helyszíneken, egészségügyi és szociális intézményben.

Budakeszi, 2022. október 4.

Gölcz Mira

intézményvezető

A COVID-19 helyi intezkedesi terv eredeti példánya a képre kattintva olvasható el.

WudiSuli | Budakeszi Német Nemzetiségi Általános Iskola

Elérhetőségeink

Titkárság: Ritterné Nagy Barbara
  • 2092 Budakeszi, Knáb János utca 60.
  • +36 20 327 5858
  • titkarsag@wudisuli.hu

Ügyintézés

Telefonos információ:
minden nap: 8.00-15.30

Titkársági fogadóóra a szülők részére:
hétfő: 8.00 – 17:00
kedd-csütörtök: 8.00-15.00
péntek: 8.00-13.00